Gezond quinoa

Soorten quinoa

Quinoa is afkomstig van een plant en kan prima in de keuken worden gebruikt voor diverse maaltijden. Het is een echte powerfood. Zo kun je bijvoorbeeld goed afvallen met quinoa en bevat het geen gluten. Er zijn verschillende soorten quinoa te verkrijgen.

Quinoa korrels

De korrels van de quinoa worden het meeste gegeten en je hebt deze in verschillende kleuren. De kleur van de quinoa is afhankelijk van de kleur van de plant. Alle kleuren hebben dezelfde positieve eigenschappen. De verschillende kleuren kunnen ook goed worden gemengd in een gerecht.

Witte quinoa

Witte quinoa is de meest voorkomende quinoasoort en deze is in Nederland makkelijk te verkrijgen, in bijvoorbeeld biologische winkels en sommige supermarkten. De quinoakorrels zijn licht van kleur en heel af en toe kan er een wat donkerdere korrel tussen zitten.

Rode quinoa

Rode quinoa is wat knapperiger dan de witte quinoa. De rode quinoa is moeilijker te verkrijgen dan de witte. Het kan zijn dat er af en toe een lichtere of donkere korrel tussenzit.

Zwarte quinoa

Zwarte quinoa is vrij lastig te vinden in Nederland. Hiervoor moet je echt bij biologische winkels zijn. De smaak van de zwarte quinoa lijkt wat op die van de rode en het is ook wat knapperiger.

Andere producten

Behalve de korrels, zijn er nog meer producten op de markt te vinden waar quinoa in zit. Enkele voorbeelden zijn spaghetti, crackers, meel (ideaal voor gebak en taarten), flakes (die je bijvoorbeeld als ontbijtgranen kunt gebruiken). Quinoa is daarbij in een opkomst en er zullen ongetwijfeld nog meer producten met quinoa bijkomen. Op de verpakking staat meestal wel hoe je de producten kunt gebruiken en hoe ze bereid dienen te worden.

Hoe te bereiden?

Quinoa kan worden gekookt en gebakken. Je kunt het verwerken in talloze gerechten. Denk aan ovenschotels, groentegerechten, wraps, soep, taarten, pannenkoeken, ontbijtgerechten en lunchgerechten. De mogelijkheden zijn eindeloos en omdat er zoveel kan worden gemaakt met quinoa, raak je er niet snel op uitgekeken.
Add a Comment