Gezond quinoa

Quinoa glutenvrij

Quinoa is glutenvrij en dat betekent dat het een verstandige keuze is, bijvoorbeeld voor mensen die niet tegen gluten kunnen. Denk aan mensen met coeliakie.

Wat is coeliakie?

Mensen met coeliakie hebben een intolerantie voor gluten. Ze kunnen last van hun maag krijgen wanneer ze gluten eten. Ook kunnen ze erg moe en humeurig zijn. Wanneer mensen coeliakie het eten van gluten vermijden, zullen ook de klachten verdwijnen. Ook voorkomen mensen met coeliakie hiermee andere gezondheidsproblemen. Het is voor hen dus belangrijk om glutenvrij te eten en producten te vinden die geen gluten bevatten.

Wat zijn gluten?

Gluten komen ondermeer voor in tarwe, rogge, spelt, gerst, kamult en haver. Vanzelfsprekend zitten gluten dus ook in alle producten die worden gemaakt van bovenstaande granen. Denk aan bijvoorbeeld pasta of brood.

Is quinoa glutenvrij?

Quinoa is officieel geen graan, maar familie van de spinazie. Quinoa is dus glutenvrij. Wel moet je goed opletten wanneer je quinoa koopt. Er zijn fabrikanten van quinoa, die niet alleen handelen in quinoa, maar ook in verschillende graansoorten. De kans is dus aanwezig dat er sporen van gluten bij de quinoa kunnen zitten. Lees de verpakking dus altijd goed, wanneer er sporen van gluten in quinoa aanwezig kunnen zijn, staat dit altijd op de verpakking vermeld.

Glutenvrij koken met quinoa

Met quinoa kun je dus glutenvrij koken. Het kan worden gebruikt in talloze gerechten, zoals ontbijtgerechten, salades of avondmaaltijden. Je kunt het bijvoorbeeld vervangen voor de rijst of pasta in een gerecht, of juist eten met lekkere vruchten voor een gezond ontbijt. Er zijn talloze recepten te vinde

Quinoameel

Voor het bakken van bijvoorbeeld taart en brood, kun je kiezen voor quinoameel. Dit is een prima variant om toch glutenvrij brood te kunnen eten. Quinoameel kun je verkrijgen bij biologische winkels. Lees bij quinoameel ook altijd goed de verpakking om er zeker van te zijn dat er geen sporen van gluten in zitten.

Quinoa pasta

Ook is er speciale quinoa pasta te koop, waar geen gluten inzitten. Je kunt dus heerlijke pasta-gerechten gerechten maken met de spaghetti, penne of macaroni gemaakt van quinoa. Denk aan spaghetti bolognese, pasta met zalm of een vegetarisch pastagerecht. Dit is volledig glutenvrij en lekker.
Add a Comment