Gezond quinoa

Mini quiches met gehakt en quinoa

Deze mini quiches zijn ontzettend leuk om te maken en smaken ook nog eens ontzettend lekker. Om de mini quiches te maken, kun je gebruikmaken van een cupcakeblik. Je kunt echter ook altijd gebruikmaken van kleine springvormen, wanneer je geen cupcakeblik hebt. Het zijn lekkere quiches de je goed kunt eten als tussendoortje, of voor een volledige maaltijd, gecombineerd met bijvoorbeeld groente, een salade of quiches met een andere vulling.

 

 

 

Ingrediënten voor 12 quiches

  • 50 gram ongekookte quinoa
  • 100 gram gehakt
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • Geraspte kaas
  • 100 ml crème fraiche
  • 1 eetlepel melk
  • 1 ei
  • Peper
  • Zout
  • Peterselie
  • Tijm
  • Paprikapoeder
  • Kerriepoeder
  • 1 pak hartige taart bladerdeeg (Koopmans) (nodig: 6 vellen)
  • Olijfolie
  • Bakspray

Ook nodig:

  • Cupcakeblik
  • Wok
  • Oven
  • Zeef

Voorbereiding

 

 

 

 

 

 

 

Laat de vellen bladerdeeg enigszins ontdooien. Zorg dat ze nog een klein beetje bevroren zijn wanneer je aan de slag gaat. Vul alle ‘vakjes’ van het cupcakeblik met wat bakspray en pak daarna een vel bladerdeeg. Snijd dit in vieren. Pak één van de vier stukjes en haal de uiteinden wat uit elkaar. Doe hetzelfde met een tweede stukje en leg beide stukken in een stervorm op elkaar. Als je dit hebt gedaan leg je het geheel in het cupcakeblik en zorg ervoor dat de randen goed bedekt zijn met het deeg. Dit herhaal je tot je het hele blik gevuld hebt.

 

 

 

 

 

Bereiding


Kook de quinoa volgens het basisrecept. Snipper de ui en snijd de knoflook in kleine stukjes. Bak dit met wat kerriepoeder in de olijfolie tot de ui een gelige kleur heeft gekregen. Daarna voeg je het gehakt en de kruiden naar smaak toe. Roerbak alles net zo lang tot het gehakt gaar is geworden. Laat de gekookte quinoa uitlekken in een zeef en voeg dit daarna bij het gehaktmengsel.

Warm de oven voor op 175 graden en doe in elk ‘vakje’ van het cupcakeblik een flinke schep van het gehakmengsel.

Maak nu een mengsel van één ei, de crème fraiche en de melk en kruid en het naar smaak met wat peper en zout. Doe telkens over het gehakt 1 á 2 eetlepels van dit mengsel. Daarna doe je overal wat geraspte kaas over.

Zet het cupcakeblik nu in de oven voor 15 tot 20 minuten.

 

Variatie

Met het gehakt- en quinoamengsel kan eindeloos worden gevarieerd. Gebruik bijvoorbeeld eens wat andere kruiden of doe er wat sambal doorheen om het lekker pittig te maken.

Behalve de quiches gevuld met gehakt en quinoa, kun je ook nog quiches maken met een andere vulling, bijvoorbeeld met groentes.

Restjes

De kans is vrij groot dat je nog wat overhoudt van het mengsel met quinoa en gehakt. Dit kun je prima invriezen en later nog eens gebruiken. Het is ook mogelijk het opnieuw op te warmen en te eten met wat geroerbakte groentes.

 

Eet smakelijk!




Add a Comment