Gezond quinoa

Basisrecept quinoa

 Hoe kook je quinoa eigenlijk? Er zijn verschillende manieren om quinoa klaar te maken, maar het basisrecept wordt in heel veel gevallen gebruikt. Wanneer je weet hoe je quinoa moet koken, kun je zelf gaan experimenteren en diverse recepten uitproberen.

Hoeveel quinoa per persoon?

Doorgaans heb je tussen de 50 en 70 gram ongekookte quinoa per persoon nodig. De precieze hoeveelheid is wel afhankelijk van het gerecht. Voor sommige gerechten heb je alleen een beetje quinoa nodig. 50 tot 70 gram klinkt heel weinig, maar de quinoa zet nog uit tijdens het koken. Daarbij vult het ook nog eens heel goed.

Basisrecept

Doe de ongekookte quinoa in een zeef en houd deze onder de koude kraan. Hiermee zorg je dat de zaadjes ‘open’ gaan staan en makkelijker kunnen koken. Daarna doe je de quinoa in een pan. Vul de pan vervolgens met een dubbele hoeveelheid vocht. Wanneer je bijvoorbeeld 50 gram quinoa hebt, doe je 100 gram water in de pan. Zet het gas vol, wanneer het water kookt, zet je het gas laag en roer je alles af en toe goed door. Wacht tot vrijwel al het vocht is verdwenen. De quinoa is goed wanneer het er wat glazig uitziet.

Waarin de quinoa koken?

Quinoa wordt vaak gekookt in water. Je kunt eventueel wat zout of een bouillonblokje in het water toevoegen. Dit voor bijvoorbeeld wat extra smaak. Het is ook mogelijk om quinoa in melk te koken. Denk aan gewone melk of kokosmelk. Dit kan erg lekker zijn wanneer je bijvoorbeeld een ontbijtgerecht maakt. Ook kan quinoa worden gekookt in sinaasappelsap of appelsap voor een wat zoetere smaak, lekker voor bijvoorbeeld een vruchtensalade met quinoa.
Add a Comment